Laden Evenementen

« Alle Evenementen

VOLZET 6-delige Basisopleiding: Kruidenbereidingen van de herborist

17 april | 19:00 - 26 juni | 19:00

Tijdens deze lessen leer je eenvoudige, natuurlijke ‘geneesmiddelen’ maken met planten uit eigen regio. Er is geen voorkennis vereist.

40,- euro korting bij boeking én betaling voor 31 januari 2023 

Praktisch :

6 woensdagavonden

17 april – 24 april – 15 mei – 29 mei – 12 juni – 26 juni

Telkens van 19u – 22u

Arboretum Kalmthout (naast het station van Kalmthout)

PRIJS : 460 EURO (420 indien u boekt voor 31 januari 2024)

Inschrijven via contactformulier

Omschrijving van de opleiding: 

Deze basisopleiding is kort maar erg volledig. Er worden maximaal 12 deelnemers toegelaten tot deze cursus waardoor er diep ingegaan kan worden op de materie en er veel mogelijkheid is om op de noden en de vragen van elke deelnemer in te gaan.

Het gaat om een praktijkgerichte opleiding. Elke les bestaat uit 1,5 uur theorie en 1,5 uur praktijk. Je leert niet alleen de geneeskrachtige eigenschappen van planten kennen maar ook hoe je ze moet verwerken om zo efficiënt mogelijk te gebruiken.  Na deze reeks zal je in staat zijn om de meest gangbare kwaaltjes op te lossen met behulp van veel voorkomende planten.

 

Doel van de opleiding: 

Hoe fijn zou het zijn als er geen pro of anti bestond op het vlak van geneeskunde ? De reguliere geneeskunde heeft zoveel te danken aan de natuur en de moderne mens heeft zoveel te danken aan de reguliere geneeskunde. Wanneer het gaat over Natuurgeneeskunde en Reguliere geneeskunde, hoeft dat geen OF- verhaal te zijn. We kunnen er, zonder enig probleem een EN-verhaal schrijven. Voor de huis-, tuin- en keukenkwaaltjes biedt de natuur een heel arsenaal aan oplossingen. We kunnen van onze tuin of zelfs balkon een huisapotheek maken. Tijdens deze reeks leer je de planten kennen die in deze ‘tuin’ of ‘balkon’apotheek thuishoren én ze te verwerken tot een product voor in je huisapotheek.

Inbegrepen in de cursus :

kwalitatieve syllabus (Op de vraag of deze apart te koop is, wordt niet ingegaan.)

producten twv 95 euro

capsuleermachine en capsules

koffie/thee en gebak

 

Les 1– Kruidencapsules en kruidenthee’s samenstellen

Tijdens deze les leer je enkele belangrijke planten kennen die je vers kan gebruiken uit de tuinapotheek. Echter, deze planten zijn niet het hele jaar door beschikbaar. Daarom is het belangrijk dat je ze op de juiste manier leert drogen zonder dat er teveel inhoudsstoffen verloren gaan.  Tijdens het tweede deel van deze les ga je zelf aan de slag om kruidencapsules te maken. Op die manier maak je je eigen, natuurlijke slaappillen, pijnstillers, immuniteitspillen, … En om het helemaal af te maken leer je ook hoe je een effciënte maar ook lekkere kruidenthee samenstelt en test deze ook uit, uiteraard.

Les 2 – Tincturen maken zoals bv. echinaceatinctuur, menstruatietinctuur, keelpijntinctuur, …

 Tijdens deze les leren we hoe we de planten uit onze tuin kunnen stockeren voor de volgende decennia. Bij een tinctuur gaan we de geneeskrachtige inhoudsstoffen van planten extraheren met behulp van alcohol. Daarna wordt het mengsel gezeefd en hebben je voor jàren de geneeskrachtige inhoudsstoffen van die plant kant en klaar in een flesje staan om inwendig te gebruiken of om een bereiding te verrijken.

Voor het maken van een tinctuur heb je wel een basiskennis nodig van de soorten inhoudsstoffen van planten. Deze krijg je mee tijdens het theoriegedeelte van de les. Tijdens de praktijk gaan we zelf een tinctuur naar keuze opzetten.

Les 3 – Siropen maken: maagzuursiroop, koortssiroop, hoestsiroop, ….

We kennen allemaal vlierbloesemsiroop en vlierbessensiroop. Maar heb je al eens een dennensiroop gemaakt? Of een citroenmelissesiroop ? Behalve dat dit allemaal geweldig lekker is, hebben deze siropen ook geneeskrachtige eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat kaneel-oregano siroop een natuurlijk antibioticum is?  Tijdens deze les leren we siropen samenstellen voor allerlei doeleinden zoals bv. slapeloosheid, verkoudheid, maagzuur, lage immuniteit, … Tijdens de praktijk ga je ook een siroop naar keuze maken.

Les 4- Natuurlijke ‘gels’ maken zoals bv. spiergel, muggengel, deogel, …

Tijdens deze les focussen we ons op het hoe en waarom van zo steriel mogelijk te werken bij het maken van kruidenbereidingen. We leren vanuit een ‘waterig’ aftreksel van planten een gel te maken. Waterige aftreksels zijn bijvoorbeeld een een warm water infuus, een koud water maceraat,  een decoct maar ook een hydrolaat. Wat dat allemaal precies is, wordt haarfijn uitgelegd tijdens het theoriegedeelte van deze les. Tijdens het praktijkgedeelte maak je een gel naar keuze op basis van een waterig plantenextract. Bijvoorbeeld: een muggengel, deogel, spiergel, brandwondelgel, …

Les 5 Natuurlijke zalven en balsems maken zoals bv. lippenbalsem, wondzalf, borstbalsem, …

 Tijdens deze les leer je waarom je sommige planten beter in olie laat trekken dan in water en hoe je dat het best doet. Je leert over koude en warme oliemaceraten. Welke net wél in de zon moeten trekken en welke beter niet.

Je leert ook alles over de eigenschappen van de draagoliën, boters en wassen. Na deze les weet je precies welke olie je het best gebruikt bij welk probleem. Tot slot maken we zelf een wond’er’zalfje dat ook dienst kan doen als lippenbalsem.

Les 6 Natuurlijke crèmes maken zoals bv. gezichtscrème, aftersun, handcrème …

Tijdens deze les leer je hoe je een crème maakt die kan ondersteunen bij huidproblemen, bijvoorbeeld eczeem, droge huid, kloven, processierupsirritatie, verbrandde huid, psoriasis,  enz…. Voor deze les is het handig dat je les 5 ook gevolgd hebt omwille van de kennis van de oliën. Daar gaan we tijdens deze les niet meer uitgebreid op in. Wel bekijken we de verschillende soorten emulgatoren, conservatoren, anti-oxidanten en toevoegingen die je in een crème kan gebruiken. We wandelen hier zeer parallel met het pad van de natuurcosmetica maar leggen de focus op het medicinale aspect.

Gegevens

Begin:
17 april | 19:00
Einde:
26 juni | 19:00
Evenement Categorie:

Organisator

Qivive

Locatie

Arboretum Kalmthout
Heuvel 8
Kalmthout, 2920 België
+ Google Maps

Gegevens

Begin:
17 april | 19:00
Einde:
26 juni | 19:00
Evenement Categorie:

Organisator

Qivive

Locatie

Arboretum Kalmthout
Heuvel 8
Kalmthout, 2920 België
+ Google Maps