Volatile, ladrôme, Physalis, Sjankara, Chi, Jakob Hooy, Pranarôm, Puressentiel, doTerra, Young Living, Tisserand, Aromed, Gezond en Wel, Farfalla, De tuinen, Michel Vanhove….

Mensen vragen me dikwijls welk merk van etherische oliën ze moeten kopen. Uiteraard heb ik niks dan lof over het merk dat ik zelf verdeel maar er zijn zeker ook andere merken die kwalitatief goed zijn.
Graag leid ik jullie door de jungle van goede en slechte etherische oliën.

Bestaan er ‘slechte’ merken van etherische oliën ?

Helaas is het antwoord hierop ‘JA’.

Ik geef even een overzicht van wat er mis kan zijn met etherische oliën die je in de handel tegenkomt.

Citrus oliën en pesticiden

Bij de etherische oliën van citrusvruchten is het zeer belangrijk dat u voor een olie met bio label kiest. Dit is eigenlijk altijd zo maar met citrusvruchten loop het de spuigaten uit. Vooral in de VS, maar ook in andere landen, worden de schillen van citrusvruchten, gekweekt voor vruchtensappen, ook gebruikt voor de aromatherapie. Deze vruchten zijn echter massaal bespoten met pesticiden. Wanneer de schillen geperst worden om etherische oliën te verkrijgen, komen die pesticiden dus bij in je flesje. Dit soort etherische oliën zijn toxisch.

Verdund met draagoliën

Onethische bedrijven durven, met het oog op hogere winsten, hun etherische oliën verdunnen met draagoliën. Men is niet verplicht om dit te vermelden op het flesje. Ik kocht twee jaar geleden een flesje Sandelhout van een bekend merk dat in België verkrijgbaar is. Ik vond dat het heel anders rook dan andere merken. Ik deed een druppeltje op een blad papier en er verscheen meteen een hele grote vetplek. Een etherische olie is vluchtig en maakt geen vetplekken, soms wel kleurplekken zoals bij Kamille, maar dus geen vetplekken. Deze olie is ongetwijfeld verdund met draagolie. Sandelhout is een dure etherische olie. Dit soort zaken gebeurt meestal bij de duurdere oliën, maar ik ben het ook al tegengekomen met lavendel. Dit soort oliën zijn niet toxisch maar hebben wel een verminderde therapeutische waarde.

Verdund met synthetische geuroliën

Synthetische geuroliën hebben geen therapeutische waarde en kunnen huidirritatie veroorzaken. Het is voor een ongeoefende neus niet altijd makkelijk detecteerbaar. Meestal komt de geur meteen heel sterk binnen en is deze heel herkenbaar. Je krijgt er ook gemakkelijk hoofdpijn van. Deze nep-etherische oliën zijn toxisch.

Verdund met goedkopere etherische olie

Duurdere etherische oliën worden vaak verdund met gelijkaardige goedkopere oliën. Bv: Neroli wordt vaak verdund met petitgrain, citroen, sinaas, … Citroenverbena met litsea, zwarte peper, lemongrass. Roos met ylang ylang, geranium, rozenhout, … Een ongeoefende neus herkent niet altijd het verschil, zeker niet als hij het niet kan vergelijken. Op zich is er niets mis met deze synergiën van etherische oliën. Ze hebben zeker een therapeutische waarde maar niet die specifieke die men koppelt aan de olie die men hier nabootst. Ze zijn niet toxisch. Maar, je betaalt als klant te veel voor wat het is. Een ethisch bedrijf zal dit verkopen als mix of synergie of … Maar reken er niet op dat alle merken dat doen.

Verdund met natuuridentieke moleculen

Dit is een bijna ’the perfect crime’ in de aromatherapiewereld omdat deze vorm van oplichting zo goed als niet detecteerbaar is, zelf niet met een getrainde neus. Dit gebeurt het meest bij lavendel en tea tree. De producent neemt een distillaat van slechte kwaliteit, bv: een lavendeldistillaat met een te laag linalylacetaat-gehalte. Dit distillaat wordt verrijkt met synthetische moleculen zodat het gehalte hoger komt te liggen. Deze synthetische moleculen hebben echter geen therapeutische waarde. Je betaalt dus eigenlijk voor een kwalitatief minderwaardig product.

 

Hoe kies ik voor een goed merk van etherische oliën?

Bekijk grondig het etiket en zoek naar wat er NIET opstaat. Hoe minder info de producent geeft, hoe groter de kans dat je met een minderwaardig product te maken hebt. Neem een flesje etherische olie dat je in huis hebt en doe de test. Ga dit lijstje af en duid aan of deze info al dan niet op het etiket staat. Ik keur een etherische olie pas goed vanaf een cijfer van 8/10. Dat is mijn persoonlijke mening. Ik verkondig dit niet als absolute waarheid. Ik geef alleen maar mee waar ik persoonlijk op let.

Doe de test

Staat deze info op het flesje ? JA of NEE

1) ‘gewone’ naam vb: rozemarijn
2) wetenschappelijke naam vb: rosmarinus officinalis
3) chemotype indien van toepassing vb: cineol, kamfer, verbenon,… (moet altijd bij tijm en rozemarijn)
4) land van herkomst
5) gebruikt plantendeel vb: bloeiende top, blad, schil, schors, …
6) lotnummer
7) inhoud vb: 10ml
8) contactgegevens
9) waarschuwingen
10) eventueel bio label

En de prijs ?

Ook de prijs kan een indicatie zijn.Etherische oliën zijn zeer hoog geconcentreerd. Planten bevatten tussen 0,005 % tot 10 % etherische olie. Dat zorgt ervoor dat de ene etherische olie veel duurder is dan de andere.

Om even een voorbeeld te geven.

Sinaas, schil zoet:                      voor 10 g eo heeft men 2 kilo schil  nodig
Basilicum ct methylchavicol:  voor 10 g eo heeft men 5 kilo plant nodig
Lavendel, échte ‘population’:   voor 10 g eo heeft men 2 kilo bloemtop nodig
Strobloem, Helichrysum :         voor 10 g eo heeft men 12 kilo bloemtop nodig
Citroenmelisse:                         voor 10 g eo heeft men 100 kilo blaadjes nodig
Roos damascener:                    voor 10 g eo heeft men 130 kilo bloemen nodig

Dus, als je een merk tegenkomt waarbij alle oliën dezelfde prijs zijn, weet je dat het mis is. Daarentegen zijn hoge prijzen ook geen garantie owv onethische producenten die hun producten verkopen aan hoge prijzen maar alsnog hun oliën verdunnen. Wees op je hoede.

Succes met je zoektocht