Een warme zomer met een strakblauwe hemel is leuk maar wat als het té warm wordt ? Bij een hittegolf krijgen we te kampen met allerlei ongemakken. Hoofdpijn, zware benen, vermoeidheid, slecht slapen, moeilijke ademhaling, misselijkheid, ….
Ontdek welke etherische oliën kunnen helpen om deze warme dagen door te komen.

Hoofdpijn

Bij warm weer verandert de luchtdruk en wordt de lucht ‘zwaarder’. Het kan zijn dat je een grote druk in je hoofd ervaart. Die druk kan je heel wat verminderen door middel van etherische oliën. Hieronder vind je het recept voor een hoofdpijnroller. Met deze roller moet je langs de haargrens van het voorhoofd rollen, vervolgens ook cirkeltjes maken op je slapen, achter je oren en ook in je nek. Dit mag je elke 20 minuten herhalen. Vergeet niet om ook veel water te drinken.

De etherische oliën zorgen voor een betere doorbloeding doordat ze de spieren doen ontspannen en zo de druk op het hoofd verlagen. Sommige van deze etherische oliën zijn ook energieopwekkend wat het ‘duffe hoofd’ opfrist.

Recept hoofdpijnroller

Vul een rollerflesje van 10 ml met
Etherische oliën :
6 dr eucalyptus radiata
6 dr pepermunt
6 dr lavandin super
6 dr grove den
4 dr wintergreen
4 dr rozemarijn ct linalol
4 dr marjolein
+/- 8 ml jojobaolie

Slecht slapen

Bij slecht slapen worden normaal gezien etherische oliën met veel esters aangeraden zoals lavendel, zoete sinaas, bergamot, scharlei, petit grain,… om het lichaam tot rust te laten komen.

Maar ! Slapeloosheid veroorzaakt door een hittegolf is een hele andere soort van slapeloosheid. Het lichaam is moe, oververmoeid en heeft te weinig energie om de slaapprocessen op gang te brengen. Daarom kan je beter energieopwekkende oliën verstuiven bij het slapengaan zoals eucalyptus radiata, ravintsara, pepermunt, citroen, pompelmoes, eender welke spar/den…

Je kan ook een verfrissende bodyspray maken met enkele opwekkende etherische oliën.
!!! Opgelet spuit niet rechtsreeks in je gezicht !!! Spuit het in de lucht en loop door de nevel.
!!! Als je citroen of pompelmoes in je flesje doet, mag je niet in de zon komen !!!

Recept verfrissende bodymist

Voor 100 ml

* Vul een sprayflesje met 20 ml alcohol 96 °

* Voeg etherische oliën toe
40 dr pepermunt
20 dr eucalyptus radiata
20 dr citroen (of een spar/den indien je ermee in de zon wil komen)

* Goed schudden

* Vul het flesje verder met water of een fris hydrolaat (munt, den, spar, …)

* Steeds schudden voor gebruik

Zware benen

Door de warmte zetten onze aders uit en blijft het bloed langer staan, we bewegen ook veel minder als normaal. De haarvaten komen daardoor meer onder druk te staan en lekken  vocht naar de omliggende lichaamsweefsels. Deze vochtophopingen zorgen dus voor gezwollen enkels, voeten en benen.
Het volgende recept is een massageolie met etherische oliën die zorgen voor een betere bloedcirculatie en het afvoeren van het vocht. Masseer je benen ermee in voordat je gaat slapen en de kans op kuitkrampen zal nog heel klein zijn. De olie ruim aanbrengen en echt inmasseren zodat het diep in de huidlaag kan trekken.

 

Recept massageolie voor  zware benen

Voor een rollerflesje van 30 ml

Etherische oliën
40 dr cipres
20 dr bergbonenkruid
20 dr rozemarijn ct kamfer
20 dr atlasceder
20 dr jeneverbes

27 ml jojobaolie

!!! Opgelet, deze olie is niet geschikt bij zwangerschap, borstvoeding, jonge kinderen en epilepsiepatiënten !!!

Moeilijke ademhaling

Door de warmte verliezen we veel vocht. Wanneer dit niet voldoende op peil wordt gehouden, kunnen  onze slijmvliezen op de luchtwegen uitdrogen en kan de ademhaling moeilijker verlopen. Eerst en vooral, drink voldoende, minimum 2 liter verspreid over de dag, ook als je geen dorst hebt.

Normaal wordt er eucalyptus, ravintsara of niauli aangeraden bij een moeilijke ademhaling, maar omwille van hun slijmlosmakende eigenschappen is dat in dit geval niet de beste oplossing.
Verstuif eerder oliën als balsemspar, douglasspar, grove den, citroen, pompelmoes, …

 

Misselijkheid

Het lichaam is zo erg bezig met afkoelen dat de spijsvertering naar de achtergrond verdwijnt. Daarom kunnen we op warme dagen ook wel last hebben van losse stoelgang, een gevoelige maag en zelfs misselijkheid.
Het kan verlichting brengen om een druppeltje etherische olie van pepermunt op je vinger te doen en af te likken na de maaltijd.