Vele mensen vragen me de laatste weken of ze iets kunnen doen ter preventie van het Covid19 virus. Behalve het opvolgen van de maatregelen die de overheid ons geeft, kunnen we ook onze eigen immuniteit boosten, zodat we sterk zijn in het geval dat we het virus toch zouden oplopen.

In dit artikel licht ik de planten toe die sterke immunostimulerende eigenschappen bevatten. Verder geef ik ook een lijstje van populaire etherische oliën om te verstuiven om de lucht te ontsmetten. Ook een interessant weetje over etherische oliën en mondmaskers.

Dit artikel schreef ik niet zelf maar is een artikel van Michel Vanhove. Hij schreef dit artikel in het Frans. Ik kreeg de eer om het te vertalen in het Nederlands.

Het oorspronkelijke artikel vind je terug op zijn website http://nature-helps.com/

Kruiden met sterke immunostimulerende eigenschappen

Echinacea purpurea (rode zonnehoed)

Deze plant bevat immunostimulerende eigenschappen doordat ze het aantal macrofagen en interleukinen verhoogt. De inheemse bevolking van Noord Amerika gebruikte het tegen slangenbeten. De plant heeft ook een regulerend effect op bronchiale secreties. Het gebruik is zeker aan te raden om infecties te voorkomen.

– Uncaria tomentosa (katsklauw)

Inheemse stammen van Zuid Amerika gebruikten deze plant voor talrijke aandoeningen: tumoren, ontstekingen, reuma, maagzweren, gonorroe, dysenterie, diabetes, blaaskanker, cirrose, koorts, abcessen, ontgifting van de organen, dysfuncties van het organisme, hemorragie, ontgifting van de huid, bloedzuivering, onregelmatige maandstonden en voor verschillende inheemse stammen in Peru werd het in hoge dosis zelfs gebruikt als anticonceptie. De indianen beschouwden deze genezingen als miraculeus.

Contra-indicaties : Zwangere en zogende vrouwen, kinderen jonger dan 3 jaar Interacties met bepaalde medicatie mogelijk

– Eleuterococcus senticosus (Siberische ginseng)

Men gebruikt de wortel. Deze bevat aromatische inhoudsstoffen , triterpenen, die de weerstand verhogen tegen koude en vermoeidheid. Deze plant wordt beschouwd als een belangrijk adaptogeen in Rusland aangezien het sportprestaties verbetert zonder beschouwd te worden als doping.

– Tecoma adenophylla (lapacho) of Pau d’arco

De Incas noemde deze boom de levensboom, hij was heilig voor hen. Het is een Braziliaanse plant waarvan men het spinthout en de jonge twijgjes gebruikt. Bij de Azteken en de Incas werd deze beschouwd als zeer waardevol. Het is de enige boom die immuun is voor infecties die voortkomen van zwammen. Hij heeft antiseptische en anti-infectieuze eigenschappen, zowel intern als extern. Zijn bestanddelen, xyloïde en lapachol zijn erkend als zeer efficiënte antibiotica, ontstekingsremmers en fungiciden.

– Astragalus membranaceu (hokjespeul)

De astralagus is gekend als gelijkwaardig aan de Ginseng. Het is een plant die veel gebruikt wordt in de Chinese geneeskunde. In China heet de plant Huang Qi (gele leider) en groeit in de bergen op een hoogte van 1500 tot 3000 meter, aan de bosrand. Hij houdt van de zon en een droog klimaat. De wortelstok wordt, vanaf 4 jaar, geoogst in de herfst en gedroogd. Het is de meest gebruikte plant om de energie te stimuleren en de natuurlijke afweer van het lichaam te versterken. Dit product wordt in regel verkocht als moedertinctuur. De dosering is 10 à 25 druppels 3x/dag. De dosis mag, in ernstige gevallen, verhoogd worden naar 10 druppels/uur. Soms vindt men tincturen van meerdere planten in 1 flesje. We spreken dan over een complexe tinctuur. De ervaring toont aan dat het goed is om het gebruik van plantenextracten af te wisselen en te vermijden om ze langdurig in te nemen. Het immunostimulerend effect verzwakt na ongeveer 3 weken. (volgens klinische studies)

Etherische oliën met sterke ontsmettende eigenschappen

Welke verstuiver gebruik je om de etherische olie te verstuiven ?

Als je een etherische olie wil verstuiven voor een geneeskrachtig doeleinde, moet je kiezen voor een glazen verstuiver die de olie puur vernevelt.

De ultrasonische verstuivers waarbij je enkele druppels etherische olie toevoegt aan water, kunnen wel een bepaalde sfeer creëren en invloed hebben op je gemoed maar zijn voor echt geneeskrachtig gebruik niet effectief genoeg.

De brandertjes met een theelichtje zijn sowieso nooit aan te raden in de aromatherapie. Door de warmte oxideren de moleculen van de etherische oliën en adem je, bijgevolg, toxische moleculen in.

Enkele populaire etherische oliën om te verstuiven

Vele etherische oliën hebben de eigenschap om de lucht te ontsmetten. Dat komt omdat zowel monoterpenen, oxiden, monoterpenolen, sesquiterpenolen en alifatische aldehyden antibacteriële en antivirale eigenschappen hebben. Hieronder vind je een lijst van de populaire etherische oliën die deze moleculen bevatten. Let op ! Sommige etherische oliën mogen bij bepaalde aandoeningen of bij zwangerschap, kinderen niet gebruikt worden. Informeer u hierover

Balsemspar – Basilicum – Bergamot – Cajeput – Citroen – Eucalyptus globulus  – Eucalyptus radiata – Geranium – Grove den – Hyssop – Berghyssop – Lavandin meerdere soorten – Lavendel meerdere soorten – Lemongras – Litsea – Mandarijn – Mirte – Munt  – Niaouli  – Oregano – Ravintsara – Rozemarijn meerdere soorten – Rozenhout – Sinaas – Spar meerdere soorten – Tea Tree – Tijm meerdere soorten, vooral ct linalol – Ylang Ylang  – Zwarte Den – Zwarte spar

Etherische oliën om te druppelen in een mondmasker

Het is zeker een goed idee om enkele druppels etherische olie op de stof van je mondmasker te druppelen. Uiteraard moet je dan de etherische oliën vermijden tie té irriterend zijn. De etherische oliën met citral (=geranial + neral) en koudgeperste citrussen zijn hiervoor geschikt. De etherische oliën hieronder zijn hiervoor geschikt.

Backhousia – Citroenmelisse – Citroenverbena– Lantana – Lemongrass – Litsea