Ik wil graag mijn gezin en naasten optimaal beschermen voor Covid19. Ik geloof dat dat kan door de maatregelen goed op te volgen en intussen ook te werken aan hun immuniteit. Daarom heb ik een samengestelde tinctuur gemaakt van enkele immunostimulerende kruiden. Die heb ik verrijkt met propolistinctuur en etherische olie. In dit artikel leg ik eerst uit hoe je de verschillende tincturen maakt. Daarna geef ik de verhoudingen die ik heb gebruikt voor mijn immuniteitsbooster.

Tincturen maken

Een tinctuur is een alcoholische oplossing van kruiden of harsen. In de regel wordt 1 deel kruiden op 5 delen alcohol genomen. Het alcoholpercentage van een tinctuur is afhankelijk van welke inhoudsstoffen je wilt onttrekken aan het kruid. Er is niet altijd eensgezindheid over welk percentage geldt voor welk kruid. Men vindt daar veel tegenstrijdige info over. Aan de Europese Academie kreeg ik dit als regel :

 • Slijmstoffen 20°-25
 • Bitterstoffen, Looistoffen, Glycosiden, Flavonoïden 40 °
 • Alkaloïden 60-65°
 • Etherische oliën 60°-75°
 • Gommen en harsen 90°-95°

Na het consulteren van meerdere bronnen en deze regels in mijn achterhoofd, hakte ik de knoop door en koos een alcoholpercentage voor elk kruid dat ik wilde gebruiken.
Een interessante site hiervoor vond ik deze http://www.swsbm.com/ManualsMM/HerbTinct3.txt

En dan volgt het rekenwerk: Ik werk altijd met alcohol 96°. Let op !!! het moet wel drinkbare alcohol zijn. Om te weten hoeveel alcohol en hoeveel water (geen gedemineraliseerd water) je precies nodig hebt, gebruik je de volgende formule.

Gewenst volume x gewenst alcoholpercentage  / aanvankelijk alcoholpercentage = volume alcohol (rest moet dan water zijn)

Dit mengsel 3 tot 6 weken laten trekken, dagelijks schudden. Vervolgens zeven, persen en op een droge koele plaats bewaren.

Echinacea –tinctuur (50°)

 • 100 ml x 50 ° /   96 ° = 52 ml alc 96° ( + 48 ml water)
 • 1 deel kruid op 5 delen alcohol

Pau d’arco –tinctuur (45°)

 • 100 ml x 45 ° /   96 ° = 46 ml alc 96° ( + 54 ml water)
 • 1 deel kruid op 5 delen alcohol

Katsklauw –tinctuur (50°)

 • 100 ml x 50 ° /   96 °   = 52 ml alc 96° ( + 48 ml water)
 • 1 deel kruid op 5 delen alcohol

Astragalus –tinctuur (60°)

 • 100 ml x 60 ° /   96 °   = 62,5 ml alc 96° ( + 37,5 ml water)
 • 1 deel kruid op 5 delen alcohol

Recept voor immunostimulerende suspensie

Benodigdheden :

 • bovenstaande tincturen (kan je ook kopen als je ze niet zelf wil maken)
 • propolistinctuur
 • etherische olie  immunosynergie Michel Vanhove (Ravintsara, Anijs, Tijm, Niaouli,… )

Verhoudingen (voor 95 ml, dan is er nog ruimte om te schudden))

 • 15 ml echinaceatinctuur
 • 15 ml katsklauwtinctuur
 • 15 ml astragalustinctuur
 • 15 ml pau d’arcotinctuur
 • 10 ml propolistinctuur
 • 20 druppels etherische olie (1%)